Segundo o ministro, ademais de asegurar unha produción de alimentos sostible e suficiente, tamén é imperativo un tráfico fluído de mercadorías

Tamén subliñou a necesidade de reforzar o apoio á investigación, a innovación, o desenvolvemento e o investimento para lograr unha agricultura sostible e resistente.

8 de decembro de 2022.

Agricultural Outlook Conference 2022 celébrase hoxe en Bruxelas.

O futuro da seguridade alimentaria depende da adecuada coordinación das políticas agrícola, ambiental e comercial para garantir unha produción e uns fluxos de alimentos suficientes e sostibles, declarou hoxe o ministro español de Agricultura, Pesca e Alimentación, Luís Planas. Para iso é necesario investir en investigación, innovación, expansión e modernización da agricultura, afirmou.

O ministro atopábase en Bruxelas para participar na Agricultural Outlook Conference da Comisión Europea, na que se examinan as perspectivas agrícolas da UE para a próxima década. Durante unha sesión sobre a transición cara a un sistema alimentario máis sostible, Planas afirmou que a sustentabilidade debe contemplarse desde tres perspectivas — medio ambiente, economía e sociedade—, xa que só pode lograrse a través da rendibilidade.

Puxo o exemplo da horticultura intensiva no sueste de España, onde o control biolóxico en invernadoiros é unha forma de produción máis segura e respectuosa co medio ambiente, que ademais é máis rendible para os agricultores.

Tamén subliñou que a investigación e a innovación requiren tempo e esforzo. En consecuencia, estratexias europeas como “Da Granxa á Mesa ou de Biodiversidade”, representan un camiño máis aló dos seus obxectivos cuantitativos, aínda que algúns aspectos deben avaliarse en función da situación actual derivada da guerra de Ucraína.

✔️ Reforzo das capacidades para unha economía circular

Subliñou a necesidade de seguir desenvolvendo o potencial da bioeconomía e a economía circular, así como de transformar cuestións como a xestión de residuos en solucións baseadas na terra para a produción de alimentos e enerxía.

O ministro lembrou que España é o cuarto exportador de alimentos da UE e o sétimo do mundo, cunhas exportacións no período comprendido entre outubro de 2021 e setembro de 2022 (últimos datos) de máis de 66.000 millóns de euros.

Ademais dos 47.724 millóns de euros de axudas aos agricultores e produtores españois no marco da PAC da UE ata 2027, España está a aplicar unha serie de medidas e reformas normativas destinadas a mellorar a rendibilidade, competitividade e sustentabilidade da agricultura.

Seguindo as recomendacións da Comisión, Luís Planas presentou unha panorámica dos ámbitos políticos nos que España pretende avanzar durante a súa Presidencia a finais de 2023. Entre elas figuran as novas tecnoloxías de cría, a regulación das indicacións xeográficas, a revisión do benestar animal, as normas de etiquetaxe dos alimentos e o marco xeral para un sistema alimentario sostible.

Na Agricultural Outlook Conference, Planas tamén pediu reciprocidade e disposicións espello nos acordos comerciais con terceiros países para que os socios comerciais da UE poidan aplicar aos produtos agrícolas as mesmas regras e normas que os agricultores e produtores da UE.

Os sistemas de produción sostibles son suficientes non só para garantir a seguridade alimentaria, senón tamén para harmonizar o comercio internacional de produtos e bens agrícolas, sinalou o ministro. A guerra en Ucraína provocou tensións nos mercados que ameazan a dispoñibilidade de cereais e materias primas, especialmente nos países menos desenvolvidos.

Tamén destaca a importancia das decisións de compra no crecemento de sistemas máis sostibles, porque produtos máis saudables, respectuosos co medio ambiente e a mellora das condicións laborais impulsan o cambio.

Artículo anteriorUnhas 520 hectáreas de frondosas e coníferas plantaranse nos montes galegos cun millón de euros de axuda da Xunta
Artículo seguinteInvestigadores galegos demostraron que as especies con masas forestais moi maduras son as que menos carbono acumulan
Labregando é froito dos valores fundamentais que nos ensina o campo: traballo constante, atención e coidado do entorno, cariño e dedicación ao noso territorio e a os noso animais.