LABREGANDO.GAL – 25/05/2023

A Comisión de Exteriores do Parlamento Europeo aprobou recentemente que as conserva de peixe e marisco da Unión Europea (UE) sexan clasificadas como “produtos sensibles” nas negociacións en curso para un acordo de libre comercio con Tailandia. Esta decisión provén da aprobación dunha emenda proposta polo eurodeputado galego Francisco Millán Mon, e demostra o valor e a relevancia dos nosos produtos do mar.

● Protexendo os “produtos sensibles” no comercio UE-Tailandia

Nas negociacións entre a Unión Europea (UE) e Tailandia, os produtos sensibles fan referencia a bienes ou sectores da economía que se consideran especialmente vulnerables ou que poderían sufrir un impacto significativo como consecuencia da liberalización do comercio entre ambas as partes. O obxectivo neste contexto é protexer estes produtos para salvagardar os intereses económicos e sociais dos países.

● Impacto na industria transformadora de produtos do mar en Galicia

A industria transformadora de produtos do mar en Galicia podería verse afectada se as conserva de mar tailandesas entran no mercado europeo sen aranceis. Tailandia é o primeiro produtor mundial de conserva, o que lle converte nun forte competidor para as empresas galegas. Aínda que entendemos a importancia do libre comercio, insistimos en que debe facerse de forma que non prexudique ás nosas industrias locais.

● A necesidade de igualdade de condicións

Os produtores de países asiáticos como Tailandia non están suxeitos ás mesmas normas ambientais, laborais e sanitarias que as impostas en Europa. Cremos que a igualdade de condicións é esencial, e rexeitamos calquera acordo de libre comercio que cause danos irreversibles ás nosas industrias locais.

A defensa deste punto é fundamental. Pedimos as mesmas regras para todos, incluíndo a exclusión do atún do acordo de libre comercio e a implementación de regulacións fortes e xusta para todos os demais produtos pesqueiros.

● A posición de Galicia e a necesaria intervención

Ante estes retos, Galicia reclama ao Gobierno Central que interveña en Bruxelas. Nós, como rexión con altos estándares de calidade, innovación e competitividade, requirimos o seu apoio para protexer unha industria que é referencia en toda a Unión Europea.

A nosa industria conserveira de peixe e marisco non soamente dinamiza a economía de moitas localidades costeiras galegas, senón que xera emprego e garante a soberanía alimentaria de Europa. Este sector demostrou a súa capacidade de resistencia, mesmo nos momentos máis duros da pandemia de COVID-19.

● Reflexións finais

A clasificación das conserva de peixe e marisco como “produtos sensibles” nas negociacións con Tailandia é un paso positivo para a industria galega. Este recoñecemento subliña a importancia de manter a igualdade de condicións no comercio e de protexer ás industrias locais. Galicia seguirá defendendo estes principios e buscando o apoio necesario para garantir un futuro próspero e sostible á nosa prezada industria de transformación de produtos do mar.

O diálogo e a colaboración serán esenciais para alcanzar un acordo comercial xusto e sostible con Tailandia que respecte as peculiaridades da nosa industria, a calidade dos nosos produtos e a fortaleza da nosa economía. Porque as conserva de marisco de Galicia son moito máis que un produto: forman parte da nosa identidade, a nosa cultura e a nosa forma de vida.

Artículo anteriorCara a unha nova era no sector agroalimentario: profesionalización e tecnoloxía
Artículo seguinteExceleite: celebrando a excelencia das ganderías galegas
Labregando é froito dos valores fundamentais que nos ensina o campo: traballo constante, atención e coidado do entorno, cariño e dedicación ao noso territorio e a os noso animais.