Segundo a Lei da cadea alimentaria, o rexistro facilitará a xestión e o control das relacións comerciais e reforzará a protección dos produtores primarios e as súas asociacións.

O rexistro será electrónico e implantarase o 31 de xaneiro de 2023, cun período transitorio para a súa introdución gradual e será obrigatorio a partir do 30 de xuño.

20 de decembro do 2022

O Consello de ministros aprobou hoxe o real decreto sobre a creación dun rexistro dixital de contratos alimentarios para a inscrición dos contratos con produtores primarios e as súas asociacións ao amparo da Lei de Seguridade Alimentaria a partir de decembro de 2021. Lei de medidas de mellora da cadea alimentaria, adoptada a proposta do Ministerio de Agricultura e Pesca.

O rexistro de contratos de subministración de alimentos proporcionará unha maior protección aos produtores primarios e ás súas asociacións e facilitará as investigacións e inspeccións realizadas pola Axencia de Información e Control Alimentarios e as autoridades policiais das comunidades autónomas para garantir o cumprimento das obrigacións de subministración de alimentos no seu territorio. Isto aumentará a seguridade xurídica das relacións comerciais e mellorará a eficiencia das estruturas da cadea de valor.

Como consecuencia do real decreto, queda claro quen son os encargados de rexistrar os contratos alimentarios, que corresponde aos compradores que formalizan os contratos cos produtores.

Este documento tamén especifica o procedemento de rexistro, que será sinxelo e intuitivo, e deberá completarse antes da entrega dos produtos, así como se ambas as partes acordan modificar o contrato.

De igual forma, a norma aclara que os primeiros compradores de leite cru dos gandeiros serán os obrigados a rexistrar o contrato. Cando os contratos de alimentación formalícense como contratos de integración, do mesmo xeito que as producións de engorde no sector avícola, o integrador ten a obrigación de rexistralos.

Orgánicamente, o rexistro estará a cargo do Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación e formará parte da Axencia de Información e Control Alimentarios. Cando entre en vigor o real decreto, ao día seguinte da súa publicación no Boletín Oficial da condición, poderase acceder desde a páxina web de AICA (www.aica.gob.es).

Co fin de garantir unha aplicación fluída do rexistro electrónico e dotar aos operadores das ferramentas necesarias, o decreto prevé que o rexistro dos contratos alimentarios sexa posible a partir do 31 de xaneiro de 2023, pero non será obrigatorio ata o 30 de xuño de 2023.

Artículo anteriorRécord de feiras celebradas pola Fundación Semana Verde en 2022, o que permitiu á central agropecuaria de Galicia Abanca aumentar a súa facturación
Artículo seguinteEn apoio á consolidación da feira como referente de tecnoloxía agrícola, o comité Abanca Cimag-GandAgro lidera os esforzos
Labregando é froito dos valores fundamentais que nos ensina o campo: traballo constante, atención e coidado do entorno, cariño e dedicación ao noso territorio e a os noso animais.