Fronte á competencia da gandería industrial a gran escala, moitos pequenos gandeiros galegos continúan adoptando o modelo de gandería extensiva, no que os animais poden deambular libremente e se crían cunha dieta a base de pastos naturais e outras plantas autóctonas.
Este tipo de gandería, coñecida como o modelo “de toda a vida”, non só é máis humano para os animais, senón que tamén ten numerosos beneficios ambientais. Como os animais poden pastorear libremente, fertilizan a terra dos montes galegos e favorecen o crecemento da vexetación e pastos sans. Isto, á súa vez, axuda a previr a erosión e a mellorar a retención de auga na terra, o que pode contribuír a combater os efectos do cambio climático.
Ademais, este modelo tradicional é máis sostible que as explotacións industriais ou macrogranjas. Como os animais se crían cunha dieta sa, os gandeiros poden reducir a súa dependencia de aditivos alimentarios caros e potencialmente daniños. Isto non só aforra diñeiro, senón que tamén reduce a contaminación e os residuos xerados polo proceso de cría.
Con todo, non está exento de dificultades. Como os animais campan ás súas anchas, corren maior risco de ser atacados por depredadores, como lobos e jabalíes. Os gandeiros deben estar atentos para protexer aos seus animais e poida que teñan que investir en valos adicionais ou outras medidas para mantelos a salvo.
A pesar destes inconvenientes, moitos pequenos gandeiros senten atraídos pola súa sustentabilidade e os seus beneficios ambientais, e saben que é unha alternativa viable ás explotacións industriais. A medida que siga crecendo a demanda de carne e outros produtos animais criados de forma sostible, é probable que o modelo de gandería de toda a vida siga prosperando en Galicia e outras rexións de España.