Fronte á competencia da gandería industrial a gran escala, moitos pequenos gandeiros galegos continúan adoptando o modelo de gandería extensiva, no que os animais poden deambular libremente e se crían cunha dieta a base de pastos naturais e outras plantas autóctonas.

Este tipo de gandería, coñecida como o modelo “de toda a vida”, non só é máis humano para os animais, senón que tamén ten numerosos beneficios ambientais. Como os animais poden pastorear libremente, fertilizan a terra dos montes galegos e favorecen o crecemento da vexetación e pastos sans. Isto, á súa vez, axuda a previr a erosión e a mellorar a retención de auga na terra, o que pode contribuír a combater os efectos do cambio climático.

Ademais, este modelo tradicional é máis sostible que as explotacións industriais ou macrogranjas. Como os animais se crían cunha dieta sa, os gandeiros poden reducir a súa dependencia de aditivos alimentarios caros e potencialmente daniños. Isto non só aforra diñeiro, senón que tamén reduce a contaminación e os residuos xerados polo proceso de cría.

Con todo, non está exento de dificultades. Como os animais campan ás súas anchas, corren maior risco de ser atacados por depredadores, como lobos e jabalíes. Os gandeiros deben estar atentos para protexer aos seus animais e poida que teñan que investir en valos adicionais ou outras medidas para mantelos a salvo.

A pesar destes inconvenientes, moitos pequenos gandeiros senten atraídos pola súa sustentabilidade e os seus beneficios ambientais, e saben que é unha alternativa viable ás explotacións industriais. A medida que siga crecendo a demanda de carne e outros produtos animais criados de forma sostible, é probable que o modelo de gandería de toda a vida siga prosperando en Galicia e outras rexións de España.

Artículo anteriorInvestigadores galegos demostraron que as especies con masas forestais moi maduras son as que menos carbono acumulan
Artículo seguinteEspaña aposta por un acordo pesqueiro equilibrado.
Labregando é froito dos valores fundamentais que nos ensina o campo: traballo constante, atención e coidado do entorno, cariño e dedicación ao noso territorio e a os noso animais.