Ademais de abordar os novos desafíos sanitarios, ambientais e sociais que enfronta o gando vacún, a norma facilitará o crecemento harmonioso e sostible do sector

Na normativa limítase o tamaño máximo dun parque de nova instalación

As granxas de nova instalación limítanse a 850 cabezas de gando como capacidade máxima

27/12/2022

O Consello de ministros aprobou o martes un real decreto polo que se establecen as normas básicas de xestión gandeira #ante a ausencia de normativa nacional noutros sectores como o porcino e a avicultura.

O novo decreto definirá o desenvolvemento previsto do sector gandeiro para os próximos anos, @teniendo en cuenta cuestións tan importantes como o benestar animal, a bioseguridade e a protección do medio ambiente, así como o fomento da agricultura familiar.

Así pois, a resolución contén normas para as novas explotacións e tamén para as xa existentes. Para estes últimos, prevese un período de transición, durante o cal deben cumprir determinados requisitos e adaptar as súas capacidades de produción.

Co fin de modular as condicións nos distintos ámbitos de actuación da norma, o decreto clasifica as explotacións en distintas categorías en función do seu tamaño.

O Ministerio de Agricultura subliña que estes custos adicionais non deberían afectar á competitividade da maioría das explotacións familiares existentes.

Para garantir un desenvolvemento coherente e sistemático do sector sobre a base da sustentabilidade en todos os aspectos, preservar a estrutura de produción rural e evitar o desprazamento de explotacións, o número máximo de animais permitido nas novas explotacións é de 850 (equivalente a 725 vacas, por exemplo).

A gandería segue sendo o segundo sector máis importante. A xeración de leite e carne representa máis do 30% da produción gandeira final en España.

Dado o desenvolvemento do sector nos últimos anos, a súa relevante dimensión social, o seu alto grao de especialización e internacionalización, así como os novos retos en materia de ecoloxía, bioseguridade e benestar animal, é necesario un marco normativo nacional que cubra todos estes aspectos. 

Así mesmo, os retos que expón a nova Política Agraria Común 2023-2027, o Pacto Verde e as estratexias da UE da granxa á mesa e a biodiversidade xustifican a necesidade deste regulamento.

Esta normativa desenvolveuse en “estreita colaboración” co sector, así como coa sociedade civil e as comunidades autónomas, segundo o Departamento que dirixe Luís Planas.

Artículo anteriorMáis de 300.000 euros destinaranse en 2023 a diferentes actuacións para potenciar o consumo e a posta en valor do mexillón
Artículo seguinteOs agricultores e gandeiros españois ven afectados pola PAC 2023-2027, que xa está en vigor
Labregando é froito dos valores fundamentais que nos ensina o campo: traballo constante, atención e coidado do entorno, cariño e dedicación ao noso territorio e a os noso animais.