No marco da xornada sectorial e do consello consultivo de Agricultura, que estivo presidida polo ministro Luís Planas, participou por videoconferencia o conselleiro do Medio Rural.

José González estableceu o vínculo entre sustentabilidade agrícola e autosuficiencia alimentaria.

Expresou a preocupación de Galicia polo aumento dos custos de produción, en especial os gandeiros, que sofren sen un cambio significativo no prezo do produto final.

Santiago de Compostela, 5 de decembro de 2022. Como advertiu o conselleiro do Medio Rural, José González, o sector primario atópase “nun momento moi complicado, no que a sustentabilidade económica e a autosuficiencia alimentaria son fundamentais”. Por iso, insistiu en que os compromisos ambientais deben ser máis flexibles no desenvolvemento e aplicación da nova Política Agraria Común. Durante a súa participación por videoconferencia na xornada sectorial e o consello consultivo de agricultura e desenvolvemento rural, que estivo presidida por Luís Planas, ministro de Agricultura, Pesca e Alimentación, José González realizou estas declaracións.

O conselleiro expresou a preocupación de Galicia polo aumento dos custos de produción no sector primario, especialmente no vacún. González sinalou que, aínda que o sector lácteo “ha reaccionado adecuadamente a esta situación aumentando os prezos”, no caso da carne de vacún segue habendo dificultades polo aumento dos custos que non se reflicte no prezo final.

Neste sentido, o conselleiro reiterou que é necesaria a flexibilidade tanto no ámbito de aplicación dos ecoesquemas como no reforzo da condicionalidad para a cobranza das diferentes axudas directas da PAC. Ademais, o titular do Medio Rural, lembrou que Galicia e outras comunidades autónomas xa advertiron ao Goberno central que cando se decidisen as axudas directas polo impacto da invasión rusa en Ucraína, o adecuado fose dar máis marxe de manobra ás comunidades autónomas e decidir que sectores apoiar máis intensamente. É o caso, por exemplo, da carne galega, que o conselleiro considera que debe seguir recibindo axudas. E iso é o que fará a Xunta, no marco das axudas directas que se convocarán o próximo ano e que algúns gandeiros xa puideron anticipar a través de anticipos bancarios.

✔️ Etiquetaxe na parte frontal do envase

Sobre a etiquetaxe frontal e o seu impacto na etiquetaxe de produtos alimentarios sostibles, José González expresou o temor da Xunta a que poida afectar negativamente o sector vitivinícola que, advertiu, “é moito máis que un produto”. Engadiu que é un elemento de dinamismo territorial, polo menos nas comarcas vitivinícolas galegas, e que debería terse en conta na normativa de etiquetaxe.

En canto ao plan fitosanitario, Galicia defende a sustentabilidade ecolóxica das súas explotacións, pero advirte de que outros países europeos non son tan esixentes nesta materia. Por iso, a Xunta pide que neste ámbito móstrese a mesma sensibilidade que nos ecoesquemas á hora de aplicar os requisitos ambientais. En calquera caso, o Goberno galego pide que non se superen os requisitos para os produtos de terceiros países (extracomunitarios) que cheguen á UE sen pasar todos contrólelos pertinentes.

Artículo anteriorOs cambios na xestión dos cabalos salvaxes poderían limitar o seu impacto positivo na biodiversidade.
Artículo seguinteA UE amplía a prohibición de importar carne de vacún procedente de países con deforestación
Labregando é froito dos valores fundamentais que nos ensina o campo: traballo constante, atención e coidado do entorno, cariño e dedicación ao noso territorio e a os noso animais.