En 2022, o sector xerou 1.306 millóns de euros en facturación por venda de leite, un máximo histórico e un aumento do 35% con respecto a 2021

Ademais, Galicia é unha das dez principais rexións produtoras de leite de Europa, así como líder nacional

Santiago de Compostela, 23 de febreiro de 2023

O presidente Alfonso Rueda destacou hoxe a boa situación do sector lácteo en Galicia, en particular o aumento do prezo pago aos produtores nos últimos meses e o volume récord de vendas de leite. “A facturación do sector en 2022 alcanzou os 1.306 millóns de euros, un 35,2% máis que en 2021”, quen sinalou que se trata dun “sector fundamental para a economía galega”.

◼️ Galicia, a principal rexión produtora de leite de España.

Segundo Rueda, Galicia produce o 41% do leite do país e é unha das dez rexións produtoras de leite máis importantes de Europa. Destacou que as últimas cifras demostran que a estratexia posta en marcha pola Xunta en 2020 para revitalizar o sector lácteo, “foi unha medida acertada”.

◼️ Prezo do leite aumenta en 18 meses consecutivos, reducindo o custo de produción dos gandeiros galegos

O presidente sinalou que o prezo pago aos gandeiros polo leite aumentou durante dezaoito meses consecutivos.

Este incremento reducirá a máis da metade a subida dos custos de produción, co que os gandeiros galegos foron máis rendibles en 2022 que o 2021. Observouse un aumento do 11,2% nos custos de produción, mentres que o prezo pago aos produtores incrementouse un 64,61% e o prezo de venda case un 39%.

◼️ Aumento da industrialización do leite

Ao mesmo tempo, o estudo indica que a produción leiteira galega estase industrializando de forma constante. Así, o 63,23% do leite producido en Galicia en 2021 transformouse e o sector vai camiño de alcanzar o obxectivo declarado do 75% en 2025, tal e como establece a Estratexia de dinamización do sector 

◼️ Estabilidade no sector lácteo

En consecuencia, os principais indicadores da industria reflicten unha estabilidade xeral, incluída Galicia, que se mantén no seu papel de líder indiscutible do país (produción total de 2,9 millóns de toneladas, ao redor do 41% do total español). Á parte disto, a produción leiteira galega supera a media española en canto a calidade (contido en graxas e proteínas). Doutra banda, a nosa comunidade continúa ocupando un lugar importante na cantidade de explotacións do país, significando o 56,4% do total de granxas en España (fronte ao 56,2% en 2015).

◼️ Estratexia de revitalización

No marco da posta en marcha da estratexia de revitalización do sector lácteo galego (2020-2025), impulsada pola Xunta en colaboración cos axentes desta área de actividade, preséntanse estes bos datos da industria leiteira, que impulsa a Xunta de Galicia en colaboración cos axentes do sector. Este sector posiciónase como estratéxico para o campo galego, representando o 1,5% do PIB da rexión.

◼️ Estratexia para o Desenvolvemento e Crecemento do Sector Lácteo Gallego

A estratexia traballa en cinco eixos principais: a mellora da competitividade, a promoción de márcaa leite galego, o fortalecemento da postura negociadora dos gandeiros, a mellora da calidade do leite e o fomento da innovación e a formación. Con estas medidas, espérase que o sector lácteo galego continúe o seu crecemento e desenvolvemento nos próximos anos.

Artículo anteriorDefendendo o futuro da frota galega: Xunta e Consello Galego de Pesca reuniranse polas políticas marítimas da Comisión Europea
Artículo seguinteAs alteracións de prezos de Inleit dan lugar a unha multa de 9.000 euros por incumprimento de contrato
Labregando é froito dos valores fundamentais que nos ensina o campo: traballo constante, atención e coidado do entorno, cariño e dedicación ao noso territorio e a os noso animais.